Son dakika haberi: ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı tarifelerin dünya ekonomisindeki yankıları sürüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin, Avrupa Birliği (AB), Çin ve diğer pek çok ülke ile ticaretinde finansal açıkların bulunduğunu ve bu sorunu çözmenin tek yolunun tarife uygulamak olduğunu belirtti.
Trump, gümrük vergilerinden geri adım atmadı ve piyasadaki düşüşü ilaç almaya benzetti. Asya borsalarında satışlar hızlandı, Japonya’da işlemler durduruldu. ABD ve Avrupa borsalarında vadeli işlemler yüzde 3’ü aşan kayıplar yaşadı. Altın fiyatları son haftalaron en düşük seviyesine geriledi. Petrolde ise düşüş yaşandı.
TRUMP GERİ ATMIYOR
ABD Başkanı Donald Trump’ın yatırımcıların vergilerin etkilerini kabullenmesi gerekeceğini ve ABD’nin dış ticaret açığı sorunu çözülene kadar Çin ile anlaşmaya varmayacağını açıkladı.
Çin, ABD’nin artırdığı gümrük vergisine yaptığı misillemenin yarattığı etkinin piyasalarda açıkça görüldüğünü belirtti.
Avrupa Birliği ticaret bakanları ise bugün Lüksemburg’da bir araya gelerek, Trump’ın gümrük vergisi paketine nasıl tepki vereceklerini görüşecek.
TRUMP’TAN İLAÇ BENZETMESİ
Yatırımcılar, varlık fiyatlarında meydana gelen trilyonlarca dolarlık kayıp ve ekonominin görebileceği zarar nedeniyle Trump’ın gümrük vergilerindeki artışı yeniden değerlendirebileceğini düşünüyorlardı.
Trump, piyasalardaki düşüşe ilişkin, “Hiçbir şeyin kötüye gitmesini istemem, ama bazen bir şeyi düzeltmek için ilaç almanız gerekir.” dedi.
Diğer taraftan Amerikan iş dünyasından Trump’a tepkiler arttı. Milyarder yatırımcı Bill Ackman, Trump’ın gümrük vergisi stratejisinin ülkeyi kendi kendini vuran bir ekonomik nükleer kışa sürüklediğini savundu. Ackman, seçmenlerin böyle bir tabloya oy vermediğini belirtti.
ABD VE AVRUPA’DA KAYIPLAR SÜRÜYOR BORSALARDA SATIŞLAR HIZLANDI
ABD ve Avrupa borsalarında vadeli işlemler yüzde 3’ü aşan kayıplar yaşadı.
Japonya’nın Nikkei endeksi yüzde 7,29 düşerek 2023’ten bu yana dip seviyeyi gördü. Güney Kore’nin KOSPI endeksi yüzde 5.24 geriledi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 7,68 geriledi. Endeks, 16 yılın en sert düşüşünü kaydetti.
DÜNYA GENELİNDE PİYASALAR KIPKIRMIZI OLDU
Piyasalar, Çin’in ABD’nin gümrük vergilerine karşılık yeni destek adımları açıklayıp açıklamayacağini beklerken lokomotif hisseleri izleyen CSI 300 endeksi yüzde 6,31 geriledi.
Avustralya borsasında kayıplar yüzde 10’a ulaştı.
ASYA’DA CDS YILLAR SONRA EN BÜYÜK ARTIŞINI KAYDETTİ
Asya’da Kredi Risk Pirmleri (Cds) 2020’den bu yana en büyük artışını kaydetti.
DOLAR GÜÇLENİRKEN EURO GERİLİYOR
Haftaya dolar endeksi 102,85 seviyesinden başlarken, 10 yıllık ABD tahvil getirisi yüzde 3,93 seviyesinde. EUR/USD paritesi ise 1,9035’e yakın işlem görüyor.
VİOP’TA ENDEKS KONTRATI DÜŞÜŞLE BAŞLADI
Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftaya yaklaşık yüzde 3,4 düşüşle 10.098,00 puandan başladı.
Nisan vadeli endeks kontratı, açılış seansında önceki normal seans kapanışına göre yaklaşık yüzde 3,4 azalışla 10.098,00 seviyesinden işlem gördü.
Cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen nisan vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,4 azalışla 10.448,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da düşüşünü sürdürerek yaklaşık yüzde 0,5 azalışla 10.398,00 puana inmişti.
Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı karşılıklılık esaslı tarifelerin ardından oluşan satış baskısı güç kazanarak yeni haftaya taşındı.
Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD tarifelerine yönelik haber akışı, Avro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güven endeksi ve perakende satışların takip edileceğini dile getirerek, teknik açıdan endeks kontratında 10.000 ve 9.900 puanın destek, 10.100 ve 10.200 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu ifade etti.
FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ ARTTI
Yatırımcılar gümrük vergileri nedeniyle resesyon tehlikesinin arttığını, ABD Merkez Bankası’nı (Fed) mayıstan itibaren faiz indirimine gideceğini fiyatladı.
Vadeli işlemlere göre ABD’de bu yıl 25 baz puan büyüklüğünde beş tane faiz indirimi fiyatlanırken, Hazine tahvillerinin getirisi ve dolar kayıp verdi.
Yatırımcıların güvenli liman olarak görülen varlıklara yönelmesinin ardından ABD Hazine tahvillerinin getirisi 8 baz puan düşüşle yüzde 3,916 seviyesine geriledi.
ALTIN FİYATLARI SON 3 HAFTANIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE!
Ticaret savaşları ve durgunluk korkusu, yatırımcıların altını satmasına neden olarak altın fiyatlarını üç haftanın en düşük seviyesine çekti. Ons altın, 2972,03 dolara gerileyerek 3027,41 dolarda işlem görüyor.
PETROL FİYATLARI GERİLEDİ
Petrol, Suudi Arabistan’ın Çin’e olan ham petrol fiyatını düşürmesinin ardından geriledi. Ticaret savaşı küresel durgunluk ve zayıf enerji talebiyle ilgili endişeleri artırdı.
Brent, haftanın ilk günü yüzde 4 düşerek 63,01 dolara geriledi, ABD Ham Petrolü (Teksas) ise 60,63 dolar civarında işlem görüyor. Suudi Aramco, mayıs ayında beklenenden daha fazla bir şekilde Asya’daki en büyük alıcılarına Arap Hafif ham petrolünü düşürdü ve OPEC+’nın şaşırtıcı derecede büyük bir üretim artışı açıklamasından sadece birkaç gün sonra bu hamle yapıldı.
ABD VADELİ ENDEKSİ ÇAKILDI
ABD vadeli endeksleri sert kayıplar yaşanırken petrol fiyatları da 2021’den bu yana ilk kez 60 doların altına düştü. S&P 500’e bağlı vadeli işlemler %3’ün üzerinde düşüş yaşarken, teknoloji hisselerinin yoğunlukta olduğu Nasdaq vadelileri %4’e yakın değer kaybetti. Dow Jones Endüstriyel Endeksi vadeli işlemleri ise yaklaşık %2.5 geriledi. Bu da endekste 1.000 puanlık bir düşüş anlamına geliyor.
BİTCOIN DE DÜŞTÜ
ABD’nin yeni tarife kripto para piyasasında da hareketliliğe nedne oldu. Bitcoin, 78 bin doların altına geriledi.
ETHEREUM’DA KAYIP BÜYÜK
Piyasa değeri bakımından en büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum (ETH), son birkaç saat içinde yüzde 10’luk sert bir düşüş yaşadı. Ethereum gün içinde 1601 dolara kadar gerileyerek önemli bir kayıp verdi. En büyük ikinci kripto para olan Ethereum’da satış baskısının ise giderek arttığı görülüyor.
KRİPTO PİYASASI
TRUMP’IN UYGULADIĞI TARİFELER! BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ VERGİLER
Trump, 2 Nisan’da ABD’ye ithal edilen tüm ürünlere eşi benzeri görülmemiş gümrük vergileri getiren kararnameyi imzalamıştı.
Kararname kapsamında, ABD’nin birçok ticaret partnerine uyguladığı tarife oranları, yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişiyor.
Bu kapsamda, ülkenin ithalat yaptığı başlıca ticaret partnerlerinden Avrupa Birliği’ne yüzde 20, Çin’e yüzde 34, Vietnam’a yüzde 46, Tayvan’a yüzde 32, Japonya’ya yüzde 24, Hindistan’a yüzde 26, Güney Kore’ye yüzde 25, Tayland’a yüzde 36, İsviçre’ye yüzde 31, Endonezya’ya yüzde 32, Malezya’ya yüzde 24, Kamboçya’ya yüzde 49, Güney Afrika’ya yüzde 30, Bangladeş’e yüzde 37 ve İsrail’e yüzde 17 tarife getirilmesi planlanıyor.
Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan’ın aralarında olduğu bazı ülkeler için yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması öngörülüyor.
Öte yandan, pek çok ülke ve AB, Trump’ın tarifelerine tepki göstermiş, bu oranların ABD ile müzakere edileceğini bildirmişti.